Promoveer je binnenkort? Neem deel aan ons “Printing Your Thesis” online webinar op 11 April! Schrijf je hier in

Bouchra Koullali & Najim Lahrouchi, PhD’s

interview

Ridderprint | 22 oktober 2020

Bouchra en Najim (beide 32) zijn beide actief als arts-onderzoeker in het Amsterdam UMC, locatie AMC. Bouchra richt zich op te vroeggeboren baby’s en is in opleiding tot gynaecoloog, Najim doet onderzoek naar rare disease genetics en is in opleiding tot kinderarts. Inmiddels hebben ze samen twee kinderen, een drukke combinatie.

Wat doen jullie precies?

Bouchra: “Tijdens mijn promotieonderzoek deed ik onderzoek naar spontane vroeggeboortes. We weten dat het de belangrijkste sterfteoorzaak is bij neonaten, maar het geeft ook veel nadelige korte- en langetermijneffecten. Om dat zoveel mogelijk te voorkomen, kijken we naar riscofactoren voor spontane vroeggeboorte. Waarom wordt de ene baby geboren bij veertig weken en wordt de andere baby te vroeg geboren? Naast risicofactoren, keken we ook naar mogelijke preventieve behandelingen, zoals het plaatsen van een cerlage of een pessarium. Het protocol voor een gerandomiseerde klinische studie naar deze twee mogelijke behandelingen bij vrouwen met een hoog-risico op herhaalde vroeggeboorte staat in mijn proefschrift, het onderzoek zelf loopt nog. Het derde onderdeel van mijn onderzoek heb ik gedaan in Boston (VS): daar keken we naar mogelijke nieuwe interventies die we in de toekomst mogelijk kunnen gaan gebruiken voor preventie, zoals een injecteerbare gel die de cerlage kan vervangen. Op dit moment ben ik in opleiding tot gynaecoloog.”

Najim: “Mijn interesse ligt bij de humane genetica. Het eerste deel van mijn onderzoek richtte zich op patiënten met een erfelijke ritmestoornis en een verhoogd risico om plotseling te overlijden op jonge leeftijd. Ook hebben we genetisch onderzoek gedaan naar plotseling, onverklaarbare dood bij jonge patiënten waarin we in 1 op de 8 gevallen wél konden aantonen wat de oorzaak was. Dit betrof met name de erfelijke ritmestoornissen waarvan bekend is dat zij plotse dood kunnen veroorzaken. Dit bood ook de mogelijk om in familieleden genetisch onderzoek uit te voeren, zodat we bij familieleden met dezelfde genetische afwijking tijdig konden beginnen met behandeling om plotse dood te voorkomen.

Ook heb ik onderzoek gedaan naar de genetische oorzaak van onverklaarde syndromen. Tijdens mijn PhD heb ik ook een jaar onderzoek gedaan in Boston (VS). Hier richtten we ons op de genetische modificatoren van een verhoogde bloeddruk en hebben we nieuwe genetische varianten gevonden die de bloeddruk beïnvloeden. Dit biedt mogelijkheid voor nieuwe interventies en risicopredictie in de toekomst. De rode draad van mijn PhD was of we met behulp van genetisch onderzoek kunnen verklaren waarom een patiënt een bepaalde eigenschap of afwijking vertoont”

Hoe is het om beide in het onderzoeksveld te werken?
“We kennen elkaar van de middelbare school en studeerden allebei Geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daarna zijn we allebei gaan promoveren. We zijn allebei druk geweest met ons onderzoek, maar we hebben ook veel aan elkaar gehad. Iedereen heeft het weleens moeilijk tijdens promotieonderzoek. Het is fijn als je dan kunt praten met iemand die weet wat je bedoelt. Allebei zo druk zijn is sociaal niet altijd even handig, maar we hebben onze draai wel gevonden. We gaan regelmatig samen zitten om te evalueren hoe het gaat: vinden we het nog leuk, moeten we dingen anders organiseren, etc. Je verzint de oplossingen terwijl je er mee bezig bent.”

Wat voor advies zou je een eerstejaars PhD-student geven?

Bouchra: “Het is heel belangrijk om een maatje te vinden, iemand met wie je dit samen kan doen. Ik had een collega die dezelfde eindsprint maakte en we gaan ook tegelijk ons proefschrift verdedigen. Je hebt veel aan iemand die hetzelfde proces meemaakt. Een promotieonderzoek komt met ups en downs. Je eigen positieve energie kun je zo gebruiken om de ander te helpen. Een promotieonderzoek is mentaal best zwaar. Je bent met van alles bezig, maar je ziet niet altijd meteen resultaat. Je artikel wordt soms afgewezen of de resultaten van je onderzoek vallen tegen. Een tweede tip is dus: houd het leuk voor jezelf. Uiteindelijk is het heel leerzaam, niet alleen voor je onderzoek, maar ook voor je persoonlijk leven.”

Najim: “De groep waarin je onderzoek gaat doen, is een belangrijke factor. Net als de klik met je supervisor. Natuurlijk kies je een onderwerp dat je leuk vindt, maar het is soms net zo belangrijk om goed te kiezen in welke onderzoeksgroep je wil gaan samenwerken de komende vier jaar. Ik ben het ook eens met Bouchra, een PhD is heel hard werken en vereist doorzettingsvermogen, zeker als je niet meteen resultaat ziet. Het eindproduct is dat je geleerd hebt wetenschappelijk te denken, daar heb je in je vervolgcarrière ook veel aan.”

Wat gaan jullie in de toekomst doen?

Bouchra: “Ik start met mijn derde jaar van de opleiding gynaecologie en verloskunde (Amsterdam UMC) en richt me voor nu even op de opleiding. In de toekomst zou ik wel graag betrokken willen zijn bij onderzoek en graag op de hoogte willen blijven van wetenschappelijke inzichten.”

Najim: “Ik blijf me wel bezighouden met onderzoek. Binnenkort start ik met de opleiding tot kinderarts (Wilhelmina Kinderziekenhuis, Utrecht) en ik wil mijn klinisch werk combineren met genetisch onderzoek. Veel van mijn onderzoeksprojecten richtten zich al op kinderen, het past dus goed bij mijn klinische vak. Ik verwacht dat genetisch onderzoek in de komende jaren een steeds belangrijkere rol zal spelen in de klinische praktijk.”

Meer lezen

Ilse Schrauwers, boekontwerper

Ilse Schrauwers, boekontwerper

Ilse Schrauwers is boekontwerper, eigenaar van isontwerp.nl en initiatiefnemer van Plant het Voort. Afgelopen jaar plantte ze samen met haar opdrachtgevers en partners ruim 5000 bomen. Wat doe je precies? “Vanuit isontwerp.nl werk ik als boekontwerper, zo noem ik mezelf ook vaak, en illustrator aan het design van boeken en proefschriften. Ik maak er graag iets heel bijzonders …

Lees meer
Bas Hofstra, PhD en docent

Bas Hofstra, PhD en docent

Bas Hofstra onderzoekt de oorzaken en gevolgen van sociale netwerken en geeft les aan studenten Sociologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Al sinds zijn bachelor heeft hij een fascinatie voor het ontstaan en de effecten van sociale netwerken. Wat doe je precies? “Ik ben universitair docent Sociologie op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daar doe …

Lees meer
Stéphanie Klein Tuente, PhD

Stéphanie Klein Tuente, PhD

Stéphanie Klein Tuente (32 jaar) studeerde in Maastricht, werkte als psycholoog in PI Vught, en promoveerde in Groningen. Ze doet nu postdoctoraal onderzoek in Zweden. De rode draad? Met virtual reality agressie behandelen bij tbs-patiënten. Wat heb je onderzocht tijdens je promotietraject? “Mijn promotieonderzoek heb ik eind 2019 afgerond. We hebben een agressietraining voor tbs-patiënten …

Lees meer