Evelien Jagtman, illustrator

interview

Ridderprint | 28 september 2020

Evelien Jagtman is illustrator en ontwerpt voornamelijk covers voor proefschriften. Een jaar voor haar afstuderen als dermatoloog, besloot ze het roer om te gooien en startte ze een avondopleiding grafische vormgeving en illustratielessen aan de Kunstacademie.

Hoe ben je begonnen aan het vormgeven van proefschriftomslagen?

“Er waren een aantal collega’s die gingen promoveren en vroegen of ik hun omslag wilde ontwerpen. Zo ben ik er eigenlijk ingerold. We zijn nu een paar jaar verder: na de 200 omslagen ben ik gestopt met tellen. Inmiddels is het vormgeven van proefschriften mijn fulltimebaan.

Bijna elke omslag is handgemaakt en veel van mijn covers hebben iets dromerigs, iets surrealistisch. Daar staat vaak tegenover dat de gemiddelde proefschriftomslag erg rechtlijnig of hoekig is. Vaak komen mensen dus naar mij toe omdat ze mijn stijl mooi vinden. Ook mijn medische en wetenschappelijke achtergrond komt goed van pas, omdat ik een onderwerp ook vaak wat sneller begrijp.”

Hoe komt een omslag tot stand?

“Een omslag moet altijd een bepaalde nieuwsgierigheid opwekken, ervoor zorgen dat iemand het proefschrift ook wil lezen. Ik vind het ook heel belangrijk dat de omslag iets laat zien van de promovendus. Het proefschrift is de afsluiting van een wetenschappelijk traject, maar ook van een heel stuk uit je leven. Uiteindelijk is het boek ook een soort herinnering aan die periode.”

Hoe kijk je nu naar de wetenschappelijke wereld?

“Omdat ik zoveel onderwerpen langs zie komen, voel ik me soms een beetje een wetenschapsjournalist. Ik zit echt op de eerste rij bij nieuwe ontwikkelingen. Daarom heb ik misschien ook een beetje een roze bril op, maar ik ben wel heel positief over de wetenschap. In de geneeskunde bijvoorbeeld wordt de zorg steeds meer persoonsgericht en durven specialisten wat meer over hun eigen muurtjes te kijken. Er zijn steeds meer onderzoeken waarin verschillende disciplines worden betrokken en waarin meer wordt samengewerkt.”

Wat voor advies zou je een promovendus meegeven?

“Heel concreet: begin op tijd aan je dankwoord. Dat klinkt een beetje raar, maar mensen zijn snel bang dat ze daarin iemand vergeten te noemen. Die ene onderzoeker die je helemaal aan het begin van je onderzoek sprak, die ben je aan het eind weer vergeten. Het helpt als je dat gedurende je onderzoek bijhoudt. Daarnaast is het ook belangrijk om op tijd aan je ontwerp te beginnen. Je rekent je al snel rijk in je tijd, maar ik adviseer wel echt om tenminste drie maanden voor je presentatie aan te kloppen. En eigenlijk wil je nog veel langer de tijd nemen voor het creatieve proces.”

Wat zou je in de toekomst nog willen doen?

“Wie weet switch ik ooit nog een keer van carrière en ga ik potten bakken, haha. Hoe dan ook zal ik altijd iets creatiefs blijven doen en voor nu vind ik het ontwerpen van proefschriftomslagen erg leuk. In de toekomst wil ik in mijn proces nog meer duurzaam werken. Ik meng bijvoorbeeld mijn eigen kleuren en zorg dat ik niet werk met zware metalen. Als iemand daar nog tips voor heeft, graag!”

Je bent ook bezig met een kinderboek?

“Dat klopt! Tijdens het ontwerpen van een omslag ben ik dienstbaar aan de wens van de promovendus en ik merkte de behoefte om een eigen verhaal te gaan vertellen. Mijn eigen kleur ergens aan te geven. Het verhaal van ‘Een ster voor iedereen’ is ontstaan tijdens mijn dagelijkse rondje met de hond. In de voormalige berenkuil in Maastricht, staat een kunstwerk van een verdrietige ogende beer op een bankje. Op een dag was het kunstwerk weg. Ik vroeg me af waar hij naartoe was. Pas later bleek dat dat voor restauratie was.

De beer heeft een prominente rol gekregen in het verhaal: hij kijkt, vanaf hetzelfde bankje als in het kunstwerk, naar de sterren en ziet op een avond een ster uit de lucht vallen. In eerste instantie wil hij de ster graag voor zichzelf houden. Maar juist door de ster te delen en aan andere dieren te laten zien, wordt de ster mooier. Uiteindelijk besluiten ze dat de ster het beste tot zijn recht komt als iedereen hem kan zien. Het boek komt half oktober uit bij uitgeverij Lemniscaat.”

Het kinderboek kan hier besteld worden.

Meer lezen

Ilse Schrauwers, boekontwerper

Ilse Schrauwers, boekontwerper

Ilse Schrauwers is boekontwerper, eigenaar van isontwerp.nl en initiatiefnemer van Plant het Voort. Afgelopen jaar plantte ze samen met haar opdrachtgevers en partners ruim 5000 bomen. Wat doe je precies? “Vanuit isontwerp.nl werk ik als boekontwerper, zo noem ik mezelf ook vaak, en illustrator aan het design van boeken en proefschriften. Ik maak er graag iets heel bijzonders …

Lees meer
Bas Hofstra, PhD en docent

Bas Hofstra, PhD en docent

Bas Hofstra onderzoekt de oorzaken en gevolgen van sociale netwerken en geeft les aan studenten Sociologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Al sinds zijn bachelor heeft hij een fascinatie voor het ontstaan en de effecten van sociale netwerken. Wat doe je precies? “Ik ben universitair docent Sociologie op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daar doe …

Lees meer
Stéphanie Klein Tuente, PhD

Stéphanie Klein Tuente, PhD

Stéphanie Klein Tuente (32 jaar) studeerde in Maastricht, werkte als psycholoog in PI Vught, en promoveerde in Groningen. Ze doet nu postdoctoraal onderzoek in Zweden. De rode draad? Met virtual reality agressie behandelen bij tbs-patiënten. Wat heb je onderzocht tijdens je promotietraject? “Mijn promotieonderzoek heb ik eind 2019 afgerond. We hebben een agressietraining voor tbs-patiënten …

Lees meer